Zvukoterapija

ZEN SOUND i Peter Hess® zvukoterapija

Terapija zvukom je zvučno-vibracijski tretman liječenja i oporavka pomoću kojeg tijelo i čitavo naše biće na staničnom nivou vraćamo u balans.

Voda je vrlo misteriozna i osjetljiva tvar, odnosno može primiti i zadržati vibraciju zbog svog visokog stupnja rezonantnosti, tj. osjetljivosti i spremnosti da trenutačno odgovori na sve vrste zvučnih valova, što je ujedno čini integralnim medijem u zvukoterapiji. Tijelo se sastoji od vode (50-75%) te zahvaljujući njoj valovi zvuka prodiru duboko u tkivo, donoseći harmonično stanje i opuštanje u svaku stanicu.

Nadalje, u budnom stanju mozak (organ) djeluje u takozvanom Beta frekvencijskom rasponu, gdje uz pomoć zvukoterapije induciramo Alpha i parcijalno Theta stanje mozak čiji frekvencijski rasponi odgovaraju stanju duboke meditacije, stanju mirnog uma i jasnoće. Kao odgovor na tako promijenjeno stanje mozga usporava se disanje, opuštaju se mišići, usporava se rad srca i umiruje um, te se posljedično dovodi do energetske ravnoteže i balansa.

Moderna medicina sada može mjeriti i tako potvrditi pretpostavke zvukoterapije kao komplementarnu metodu promicanje oporavka i liječenja. Tako da možemo reći da je terapija zvukom oblik energetske medicine iscjeljivanja.

Sve oko nas (i mi sami) je energija koja vibrira na različitim frekvencijama. Naše tijelo, um i emocije su integralna cjelina, stoga sveukupan lokus našeg života zapisan je u DNK stanicama našeg tijela. Stres i traume koje nismo otpustili, po fenomenološkom shvaćanju, uzrokuju zastoj u protoku energije te gube optimalnu frekvencijsku rezonancu. Pojednostavljeno, taj zastoj se manifestira kao bolest, napetost, ljutnja, strah i sl. Zvukom jednostavno komuniciramo sa stanicama, a taj proces u zvukoterapiji nazivamo “poziv na harmonizaciju.”

U zvukoterapiji se koriste tibetanske zdjele, zvona, gong i vlastiti glas. Jedna je od pet osnovnih drevnih vedskih metoda liječenja, gdje uz auditivni pruža i osjetilni – vibracijski doživljaj. Zbog tako efikasnog učinka na cjelokupno tijelo dovodi klijenta u stanje duboke opuštenosti u kojem lako dopire do neiskorištenih potencijala; pokreće se proces samoizlječenja i detoksikacije, osvješćivanje tijela kao i osvještavanje programa koji upravljaju njime dok su neosviješteni.

ZEN SOUND predstavlja komplementarnu metodu liječenja i oporavka. To je sveobuhvatan tretman usklađivanja tijela, uma i duha, koji vodi do punog potencijala bića, zadovoljstva te nezavisnog i stvaralačkog života.

Više na ZEN SOUND web stranicama

Peter Hess® zvučna masaža

Djelovanje zvuka je vrlo složeno i njegova primjena zahtijeva temeljito poznavanje mogućnosti njegove primjene kao i vlastito iskustvo. Zvučna masaža temelji se na drevnom vedskom znanju o djelovanju zvuka na ljudi.

Peter Hess® zvukoterapija

Zvučne zdjele pažljivo se polažu na odjeveno tijelo ili auru i na njima se lagano ozvuče palicom. Njihov blag i skladan zvuk apsorbira se i ubrzo dovodi u stanje duboke relaksacije. Ritmičke zvučne vibracije prenose se na tijelo stvarajući u njemu suptilne vibracije koje djeluju blagonaklono na cijeli organizam. Tijekom zvučne masaže nastaje ozračje sigurnosti i zaštite u kojem je moguće otpustiti – osloboditi se stresa, tjeskobe, briga, sumnji i osjećaja koji imaju negativan utjecaj na naše zdravlje.

U ovom umirujućem ozračju dolazimo u kontakt s našim potrebama, našom “unutarnjom mudrosti”. Vlastito tijelo doživljavamo s ugodom i svjesno percipiramo. Opterećujuće misli nestaju, a naša duša dobiva prostor za razvoj, što su ujedno i ključni aspekti zdravlja u holističkom smislu kao i temelj za osjećaj radosti, zadovoljstva te nezavisnog i stvaralačkog života.

Nekoliko desetljeća praktičnog iskustva mogu se sažeti u sljedeće aktivne značajke zvučne masaže:

Osobama dobrog zdravlja zvučna masaža podržat će razvoj unutarnjeg sklada i dati im energiju i snagu za dnevne zadatke; kreativnost i produktivna energija dobit će nove impulse.

Osobama narušenoga zdravlja zvučna masaža donijeti će olakšanje od bolova i problema koje uzrokuju svakodnevni stres, brige i tjeskobe, a na fizičkoj razini pokreće se snažan proces oporavka i samoizlječenja.

Djelovanje i primjena Peter Hess® zvučne masaže:

 • omogućuje duboko opuštanje jer se zvuk obraća našem izvornom povjerenju
 • nježno masira zvukom i harmonizira svaku pojedinu tjelesnu stanicu
 • oslobađa od napetosti i blokada u tijelu
 • olakšava otpuštanje, oslobađanje od negativnih obrazaca
 • doprinosi promicanju zdravlja harmonizacijom, regeneracijom i revitalizacijom
 • podržava i unapređuje svijest o tijelu
 • omogućuje pristup i korištenje vlastitih resursa
 • pozitivno djeluje na jačanje samopouzdanja, kreativnosti i motivacije
 • obnavlja životnu radost

Načela Peter Hess® zvučne metode:

 • pažljivost
 • poštovanje
 • holistički pristup
 • princip – “manje je više”
 • orijentacija na vlastite resurse i rješenja
 • dijaloška interakcija

U ovoj metodi radi se više o pažljivom i partnerskom odnosu sa klijentom ili pacijentom. Radi se više o poštovanju, ljubavi i podršci prema njegovu individualnom putu osobnog razvoja, rasta ili ozdravljenja negoli prema cilju orijentiranoj akciji.

Istraživanja dokazuju značajan utjecaj i važnost naših mentalnih slika i namjera na posljedice našeg djelovanja. Stoga, u radu s pacijentima i klijentima posebno je veliki naglasak stavljen na: prijenos supstancijalnih znanja o djelovanju zvuk, obuku vlastitih sposobnosti (na temelju osobnog i grupnog iskustva sa zvukom), obuku o važnosti i svjesnosti namjere tokom rada.

“Zvuk zvučne zdjele dotiče našu suštinu. Naša duša titra. Zvuk otapa napetost, pokreće snage samoiscjeljenja i oslobađa stvaralačku energiju.”
~ Peter Hess®

ZEN SOUND specijalizacija

Komplementarno kliničko liječenje, s glavnim fokusom na oporavak klijenata nakon kemoterapije i oporavkom nakon moždanog udara. Također, ZEN SOUND pruža široku paletu djelovanja kod pacijenata s degenerativnim neurološkim poremećajima, kao i poremećajima ponašanja i osobnosti.

Na rubu znanost, dokumentarac o Peter Hess® terapiji zvukom
Zvukoterapija kao životni poziv, komplementaran model liječenja i oporavka; prilog o terapiji zvukom na HTV1 emisiji Život je lijep.
U nastavku pogledajte ZEN SOUND program u Sankalpa Centru:

Comments are closed.