Pilates

Pilates metoda oblikovanja tijela jedinstveni je sustav vježbi istezanja i snage koji je prije devedeset godina razvio Joseph H. Pilates. Taj sustav jača i oblikuje mišiće, ispravlja držanje tijela, daje nam gipkost i ravnotežu, ujedinjuje tijelo i um te usavršava oblik tijela.

Pilates je sustav vježbanja usmjeren na jačanje malih dubinskih mišića koji su odgovorni za pravilno držanje, odnosno ostvaruje ravnotežu između mišića stabilizatora (mali dubinski mišići) i mišića mobilizatora( veliki površinski mišići čiji je zadatak pokretanje ruku i nogu).

Mišići koji najviše slabe zbog neujednačenog, nepravilnog opterećenja (npr.: dugo nepravilno sjedenje, krivi položaj tijela kada stojimo i hodamo, nošenje opterećenja u jednoj ruci kao i sve radnje koje se obavljaju tako da se jedna strana tijela ili dio tijela više koristi) jesu stabilizatori. Kada su oni slabi njihovu ulogu preuzimaju mobilizatori za što oni nisu zaduženi, pa tako ni oni ne mogu optimalno funkcionirati. Dolazi do neravnoteže što dovodi do napetosti u potiljku, išijasa i drugih tegoba sa leđima što su tipični simptomi neizbalansiranog opterećenja mišića.

Vježbe su koncipirane tako da istovremeno jačaju i istežu mišiće, te na taj način istovremeno povećavamo snagu mišića i povećavamo fleksibilnost mišića, ostvarujući izdužene i čvrste mišiće. Kralježnica postaje gipkija i pokretljivija. Sve vježbe polaze iz centra tijela, tzv. power house( mišići trbuha, mišići donjeg dijela leđa, mišići stražnjice, mišići zdjelice) i idu prema van, prema ekstremitetima, pri čemu se tijelo tretira kao cjelina. Osim što unapređujete mišićnu kontrolu, fleksibilnost, koordinaciju, snagu i tonus mišića, vježbanjem pilatesa postajete svjesniji svoga tijela, oslobađate se stresa i napetosti, unapređujete disanje.

Pilates metoda je cjelovit i detaljan program mentalnog i fizičkog treninga sa širokim opsegom potencijalnih vježbi. To omogućava da pilates mogu vježbati svi bez obzira na dob, spol i kondiciju.

Joseph Pilates (Povijesni dokumentarac)

U nastavku pogledajte Pilates program u Sankalpa Centru: